Witam.
Pozdrawiam z góry wszystkich forumowiczów

. Moja nieświadoma przygoda z LD rozpoczęła się od stereotypowego, nieświadomego testu rzeczywistości. Zaczęło się od... Uszczypnięcia!
Tak dokładnie. Czy to w filmach czy w książkach ten motyw cały czas się przewija. Chyba czytałem wtedy książkę i motyw ten pojawił się moim śnie. Uszczypnąłem się po to żeby się obudzić

, a że nie bolało stwierdziłem, że to sen tak samo jak czytałem w ksiązce(czy w gazecie? wiem jedno. Nie byłem bohaterem książki. Byłem sobą i chciałem wypróbować to samo co robił bohater).
Już już, przechodzę do meritum.
Stwierdziłem, że skoro śnię (z natury jak naukowiec lubię dowiadywać się nowych rzeczy) to dowiem się jakie to uczucie.
Zauważyłem przede wszystkim temperaturę. To wybijało się na pierwszy plan. Było mi ciepło. Oprócz tego miałem świadomość istnienia głowy. Czułem ją że tam jestem. Bez podtekstów.To tak samo jak z uczuciami gniew czy smutek czujemy w okolicach klatki piersiowej. Żadnych podróży astralnych czy duchów. Po prostu czułem że sen rozgrywa się w mojej głowie, wyczuwałem ją tak jak wy wyczuwacie swoje nogi czy ręce.
Oprócz tego (jeszcze na jawie) zauważyłem że świat snu czy myśli w rzeczywistości najprościej zmieniać za pomocą pragnień. Zamiast czary mary hokus pokus (tudzież innych inkantacji) po prostu chce żeby coś się pojawiło,a to się pojawia.
Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się fałszywe przebudzenie. Jednym razem zdarzyło mi się LD. Moim testem rzeczywistości nie był zegar cyfrowy. Były nią moje własne odczucia. Po prostu pomyślałem nad tym: czy jest mi ciepło czy zimno. Aha właśnie! To ciepło (temperatura) czuje że jest z mojej głowy czy w głowie. Ciężko mi to przełożyc na język pisany.
Pozatym moje sny nie są realistyczne tak jak w rzeczywistości

. Owszem, moje doświadczenia z LD sa zerowe [co zamierzam nadrobić]). Emocje sa przytłumione. Dotyku, węchu, (dźwięku nie jestem pewien) nie ma. Za łatwo mi rozpoznać czy coś jest rzeczywistością czy snem.
Aha. Nie kontrolowałem wtedy świadomego snu, nie umiałem. Nawet po odkryciu kontroli przez pragnienie. Brak mi doświadczenia. Chcę zacząć swoją przygodę z LD.
Chciałbym się dowiedzieć czy moje odczucia są zgodne z waszymi.
Pozdrawiam.