|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Fizyk
|
Tytuł: Dziennik snów Napisane: 20 sty 2010 02:19 |
|
 |
Administrator Snów |
 |
|
Każdej nocy śnisz. Tak, nawet, jeśli wydaje Ci się, że od dawna nie miałeś żadnego snu, to nieprawda. Co noc Twój mózg kilka razy wchodzi w tzw. fazę REM, podczas której powstają sny. Wrażenie braku marzeń sennych powstaje dlatego, że najczęściej tych snów nie pamiętasz. To jest powód, dla którego przygodę z LD zaczyna się najczęściej od założenia dziennika snów.
Cóż z tego, że będziesz świadomie śnić, jeśli nic z tego nie zapamiętasz? Prowadzenie dziennika pozwala poprawić pamięć snów. Na początku może być ciężko, jeśli co noc budzisz się z pustką w głowie. Zapisuj wtedy wszystko, co tylko zapamiętasz - jakieś mgliste wrażenia, obrazy. Po pewnym czasie sytuacja zacznie się poprawiać. Systematyczne prowadzenie dziennika snów pozwala na zapamiętywanie 3-4 snów każdej nocy!
Wiele leniwych osób pyta, czy prowadzenie dziennika jest konieczne do osiągnięcia LD. Odpowiedź brzmi: nie. Można osiągnąć LD nie prowadząc dziennika, ale jest on w tym znaczną pomocą. Ponadto, mając kiepską pamięć snów ryzykujesz to, że nie zapamiętasz LD nawet, jeśli będziesz je mieć. Wydawałoby się, że jeśli podczas snu masz świadomość, to zapamiętasz go tak jak wspomnienia z realnego życia - nic bardziej mylnego! Tak jest faktycznie w wypadku LD z wysokim poziomem świadomości, ale można się rano zdziwić, ile się nie pamięta z tych "słabszych".
Jeśli chcesz prowadzić dziennik, ale obawiasz się, że inni będą mogli go przeczytać, są na to sposoby. Najprostszym jest trzymanie zeszytu służącego za dziennik w bezpiecznym miejscu. Można też prowadzić elektroniczny, szyfrowany dziennik - do tego celu napisałem kiedyś program, który można znaleźć
 |
|
 |
VM
|
Tytuł: Re: Dziennik snów Napisane: 24 sty 2010 13:39 |
|
 |
Mistrz Snów |
 |
|
Oto kilka ogólnych porad dotyczących prowadzenia dziennika:
Zapisuj wszystkie swoje sny i tylko sny -Zapisuj wszystko co pamiętasz ze snu. Zdania, kolory, odczucia, wszystko. Zapisuj to rano. -Szkicuj w swoim notatniku rysunki, pomagające zapamiętać symbole, miejsca, twarze — wszystkie szczegóły snu, których z upływem czasu możesz zapomnieć.
Niech twoje zapiski będą ceremoniałem =Używaj długopisu o innym kolorze, niż ten którego używasz na codzień, by dodać prowadzeniu dziennika element wyjątkowości. =Możesz później przepisywać sny z notatek na brudno do porządniejszego sennika. Dzięki temu odcisną się lepiej w twojej pamięci.
W łóżku -Spróbuj chodzić spać wystarczająco wcześnie, by mieć pewność, że obudzisz się, nim zadzwoni budzik. W trakcie uzyskanego czasu pomyśl o snach, które miałeś i zrób test rzeczywistości. -Być może zechcesz mieć oczy zamknięte tak długo, jak to tylko możliwe, szczególnie gdy obudzisz się w okolicach wschodu słońca. Spróbuj skorzystać z notesu z przyczepionym długopisem, by zapisać jak najwięcej z zamkniętymi oczami. -Nim wstaniesz z łóżka, pozostań w stałej pozycji i kilkakrotnie powtórz sobie sny, które zapamiętałeś. Następnie, nie otwierając oczu, przewróć się na inną pozycję, w której zwykle sypiasz i postaraj się przypomnieć sobie inne sny. Sposób, w jaki leżysz, może -pomóc Twojemu mózgowi przywołać to, o czym śniłeś w danej pozycji. Jeśli nic nie pamiętasz, pozwól umysłowi błądzić wokół wydarzeń i tematów rozmyślań dnia poprzedniego. Mogą one doprowadzić Cię do snów.
W ciągu dnia -Przez cały czas miej przy sobie podręczny notatnik do snów. Często łatwo przypomnieć sobie sen w ciągu dnia, ale zapomnieć go nim wrócisz do domu. -Nawet jeśli masz tylko ulotne, nieokreślone wrażenie jakiegoś snu, postaraj się zanotować na jego temat tak dużo, jak się da. Zapisz też, co wyzwoliło to uczucie. -Myśl o swoim śnie lub snach i kilka razy zadaj sobie pytanie: „Co mi się śniło?”. Czasami można sobie na nie odpowiedzieć tylko w godzinę po przebudzeniu.
-Możesz próbować prześledzić wstecz wszystkie wydarzenia od momentu, w którym się przebudziłeś i zastanowić się, co robiłeś wcześniej. W ten sposób może Ci się nawet udać odtworzyć sen od samego początku. -Jeśli stwierdzisz, że wiele twoich snów dotyczy tych samych tematów, na przykład samochodów czy malarstwa, zastanów się, czy były one obecne w śnie, którego nie możesz sobie przypomnieć. Możesz nawet pokusić się o zrobienie „sennego leksykonu” — wypisz na kartce powtarzające się elementy snów, by powtarzać je sobie po każdym przebudzeniu.
(Fragment książki o świadomym śnieniu autorstwa (w wersji angielskiej): Evilshiznat, Kaycee, KirbyMeister, r3m0t, Tharenthel, Xgamer4)
|
|
 |
|
 |
Karolomen
|
Tytuł: Re: Dziennik snów Napisane: 16 mar 2013 17:09 |
|
 |
Śpiący |
 |
|
Wiem, że odkopuję stary wątek, ale to jest chyba najlepsze miejsce na zadanie pytania. Wiele razy mam taką sytuację, że nagle, ni stąd, ni zowąd, przypominam sobie jakiś sen, o którym nie mogę stwierdzić, kiedy mi się śnił. Wspomnienia o nim są porównywalne do wspomnień o snach z ostatniej nocy. I teraz kilka pytań: - Czy warto zapisywać takie sny? - Czy to możliwe, żeby ów sen śnił mi się dziś, ale po prostu go nie pamiętam, czy jest to sen z przeszłości, który nagle mi się przypomniał?
|
|
 |
|
 |
olek.zn
|
Tytuł: Re: Dziennik snów Napisane: 23 mar 2013 23:03 |
|
 |
Świadomy |
|
A skąd wiesz, że te wspomnienia pochodzą ze snu?
|
|
 |
|
 |
bartek5
|
Tytuł: Re: Dziennik snów Napisane: 24 mar 2013 21:09 |
|
 |
Kreator Snów |
 |
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|