Zarejestruj    Zaloguj    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Przebudzenie » Ja właśnie to




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kuchnia
 Post Napisane: 31 mar 2010 02:25 
Offline
Administrator Snów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2009 17:48
Posty: 844
Karma: 7

Lokalizacja: Łódź
Kontynuuję wątek.

Zrobiłem sobie coś przepysznego i prostego zarazem.

Podstawą całości jest taka bagietka z masłem ziołowym, którą kupiłem w sklepie Piotr i Paweł (pieniężny sklep btw). Przypuszczam, że można by to samo zrobić ze zwykłej bagiety i masła ziołowego. Zakupiłem też paczkę włoskiej wędliny zwanej Prosciutto Curdo, a finalnym składnikiem były oliwki z Anchois. Podobnej niepaczkowanej, trochę podsuszanej i pieruńsko słonej wędliny można poszukać w sklepach typu kuchnie świata czy sklepach z włoskim żarciem właśnie (mam taki w Manu, jeeej).

Anyway.

Bagietę wsadziłem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i grzałem przez około 7-9 minut. Tak gorącą rwałem po kawałku, owijając w plasterki tej cudownej wędliny i przegryzając oliwkami.

Viva Italia. Buono.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Kuchnia
 Post Napisane: 02 kwi 2010 18:39 
Offline
Senny Podróżnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2010 21:29
Posty: 133
Karma: 1

Lokalizacja: Chojnice
Świetny temat, smażony chleb Spirytusa wciąż jest głównym daniem w moim gastronomicznym repertuarze.

Z rzeczy dziwnych: ser feta z majonezem, przed chwilą z braku normalnego sera spróbowałem i był całkiem niezły :D W zasadzie wszystko z majonezem jest zajebiste.

_________________
William Łolek.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Kuchnia
 Post Napisane: 02 kwi 2010 19:42 
Offline
Senny Podróżnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sie 2009 21:52
Posty: 130
Karma: 4
Dzisiaj jadłam "Wodę ze śledzia". To danie chyba z okolic Częstochowy, nazywane też Gierkówką, ze względu ba bogactwo składników, które można było za jego kadencji zdobyć: cebule, ocet, ziemniaki.
Cebule skrojoną w piórka zalewamy wrzątkiem. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, zostawiamy do ostygnięcia. Potem dolewamy śmietany (ew trochę kefiru) i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką octu. Do tego dotujemy gar ziemniaków, który stawiamy na stole, tak żeby wszyscy mogli na bieżąco przegryzać nimi ten chłodnik.
Bardzo sycące i naprawdę dobre. Moje ulubione danie.
Dla tego dania mogę pościć :)

P.s.
nie przesadzaj z tym majonezem Walek, nie musisz się podlizywać :P

_________________
(\_/) Fallow the white rabbit!
(O.o) copy the bunny into your sig...................................................................... "Żyj w strachu i bądź grzeczny"
( ><) help him achieve world domination


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kuchnia
 Post Napisane: 02 kwi 2010 20:16 
Offline
Administrator Snów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sty 2010 01:18
Posty: 1033
Karma: 13

Lokalizacja: Lubelskie/Mazowieckie
MAJONEZ ZOMG MOŻE JESZCZE ZE SZCZYPIORKIEM

_________________
"To, że masz otwarte oczy nie znaczy, że nie śpisz. Trzeba jeszcze przetworzyć obraz przekazywany nam przez oczy, by zrozumieć co się dzieję w naszym otoczeniu. Jak sobie z tym radzisz? Rozejrzałeś się już?"
Obrazek
LD = 129 \o/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Kuchnia
 Post Napisane: 03 kwi 2010 01:01 
Offline
Administrator Snów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2009 17:48
Posty: 844
Karma: 7

Lokalizacja: Łódź
Chmurka, bardzo lubię to danie, ale kiedy generalnie pływają w nim śledzie. :p


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Kuchnia
 Post Napisane: 03 kwi 2010 17:09 
Offline
Senny Podróżnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2010 21:29
Posty: 133
Karma: 1

Lokalizacja: Chojnice
Ej, majonez ze szczypiorkiem? Seems nice ;) A Wielki Piątek lubię za jedną kulinarną specjalność, którą mama robi tylko raz do roku, w ten dzień właśnie: ziemniaki w mundurkach i śledź w śmietanie do tego. Mniam.

_________________
William Łolek.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Kuchnia
 Post Napisane: 03 kwi 2010 21:36 
Offline
Pan Snów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2010 00:58
Posty: 308
Karma: 3
Ale cebulka do tego, nie?

_________________
Obrazek
może i mam kurna łibu sygnaturę, ale jest epicka i już

Urwali mi frędzel od pledu.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kuchnia
 Post Napisane: 03 kwi 2010 22:05 
Offline
Senny Podróżnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sty 2010 02:16
Posty: 157
Karma: 2
Garet napisał(a):
MAJONEZ ZOMG MOŻE JESZCZE ZE SZCZYPIORKIEM

Przecież się jada jajka na twardo w majonezie ze szczypiorem. Obrazek

_________________
Obrazek


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Kuchnia
 Post Napisane: 03 kwi 2010 22:28 
Offline
Pan Snów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2010 00:58
Posty: 308
Karma: 3
szczypiorek + majonez to genialna sprawa, nie wiem, o co chodzi

_________________
Obrazek
może i mam kurna łibu sygnaturę, ale jest epicka i już

Urwali mi frędzel od pledu.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kuchnia
 Post Napisane: 03 kwi 2010 22:37 
Offline
Administrator Snów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sty 2010 01:18
Posty: 1033
Karma: 13

Lokalizacja: Lubelskie/Mazowieckie
majonez - nie*lubię
szczypiorek - nie*lubię

majonez i szczypiorek - (nie*lubię)^2

_________________
"To, że masz otwarte oczy nie znaczy, że nie śpisz. Trzeba jeszcze przetworzyć obraz przekazywany nam przez oczy, by zrozumieć co się dzieję w naszym otoczeniu. Jak sobie z tym radzisz? Rozejrzałeś się już?"
Obrazek
LD = 129 \o/


Góra 
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona


Strona główna forum » Przebudzenie » Ja właśnie to


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron